کانونها در جهت تعالی فرهنگی و رشد اقتصادی بچههای مسجدی حرکت کنند/ پیوند فرهنگ و اقتصاد زمینه گرایش جوانان به مسجد
ستاد ارتباطات رسانه ای فهما در جنوب فارس؛ مهدی رحمانیان
مقام معظم رهبری هر سال و در ابتدای تحویل سال نو در پیام نوروزی خود؛ بیاناتی را می فرمایند که در آن نقشه و راهبرد یک ساله کشور ترسیم شده است؛ نکاتی که بهره گیری و تحقق از آن زمینه پیشرفت و اعتلای است و مانند یک نقشه، راه و بی راهه را به مردم و مسئولان نشان می دهد. از نکات قابل توجه نامگذاری سال ها توسط رهبری انقلاب آن هم در یک دهه گذشته، مسائل مربوط به حوزه اقتصاد است که تکالیف هر بخش از جامعه را برای تحقق این مطالبات سنگین تر می کند.
باتوجه به اینکه مخاطب دستور رهبری انقلاب در شعار سال صرفاً دستگاه و نهاد خاص نیست و تمام مردم را شامل می شود؛ «مسجد» نیز به عنوان یک نهاد تاثیرگذار و مردمی نقش مهم و اثرگذاری در تحقق منویات رهبری انقلاب دارد.
با محمدابراهیم اخوت؛ مدیر ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد جنوب استان فارس همراه شدیم و در مورد شعار امسال (مهارتورم؛ رشد تولید) و نقش مساجد و کانون های فرهنگی هنری در تحقق آن به گفتگو نشستیم. شما مخاطبان محترم را به مطالعه این گفتگو دعوت می کنیم.
۱- وظایف کانون های مساجد در ارتباط با شعار امسال رهبر انقلاب در باب «مهار تورم؛ رشد تولید» چیست؟
بیش از 15 سال است که با تدبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی (دامت برکاته) با عنایت به شرایط و نیاز کشور، شعارهای سالانه از جمله شعار سال جدید به شکل کاملاً هدفمند و هوشمندانه به مسائل اقتصادی و معیشت مردم اختصاص یافته است.
در عینحال موفقیت در اکثر امور مشروط به فراهم کردن مقدمات و تأمین پیشنیازهایی است که کمتوجهی به آنها از سوی مجریان میتواند، نتیجه اقدامات را با شکست مواجه سازد.
لذا حرکت های فرهنگی و زمینه سازی هایی که توسط نهادهای متولی فرهنگ صورت می گیرد به عنوان مقدمات و پیش نیازهایی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
این موضوع جایگاه و وظایف کانون های فرهنگی هنری مساجد را می رساند که با وجود اهمیت و محوریت مساجد در شکل گیری هنجارهای اجتماعی بار سنگینی را به دوش دارند.
۲- مسجدی ها چگونه می توانند در این مسئله فرهنگ سازی کنند؟
به عقیده ما زمانی فعالیت هایمان دارای تاثیر خواهد بود که تبدیل به ارزش شود و در صورتی تبدیل به ارزش خواهد شد که دارای دو مولفه «مبنایی بودن» و «کارآمدی» باشد.
در نتیجه یک فعالیت مسجدی با ایجاد این دو مولفه در فعالیت های فرهنگی خود می تواند در این موضوع مهم نقش به سزایی را داشته باشد.
۳- آیا اشتغال و کارآفرینی در کانون های مساجد امکان پذیر است؟
اتفاقا از موارد مهم کارآمدی که عرض شد این است که بازخورد را در نهایت کار و فعالیت ببینیم. موضوع اقتصاد فرهنگ نیز از این مقوله است؛ چرا که هر کانون با توجه به ظرفیت ها و پتانسیل های موجود در مسجد و محله و همچنین ظرفیت های بالقوه ای که در فعالیت های فرهنگی و هنری کانون مسجد وجود دارد، می تواند در جهت تعالی فرهنگی و رشد اقتصادی بچه های مسجدی حرکت کند.
البته مواردی از این دست در کانون های مساجد وجود دارد از جمله در سامانه بچه های مسجد و فعالیت های رواق ترنج، رواق رسانه، سرود و ... تولیدات مختلفی صورت گرفته است که منجر به اشتغال زایی کانون نیز شده است.
۴- به نظر شما رشد تولید و اشتغال چگونه می تواند در رونق مساجد و جذب جوانان کمک کند؟
رهبر معظم انقلاب در سخنرانی نوروزی خود در اول فروردین بیان کردند: «تولید ملّی در واقع راه اصلی عبور از سختیها و دشواریهای اقتصادی برای کشور است.» این بیانات در واقع اهمیت موضوع را می رساند. اساسا رشد اشتغال که مورد تاکید دین عزیز ما نیز است رابطه مستقیمی با رشد جنبه های روحی، روانی و شخصیتی انسان دارد و دقیقا همین تعالی روحی است که جوان را بیشتر جذب می کند.
لذا اگر مجموعه مدیریتی مساجد بتوانند در این زمینه سهیم باشند، نقش بسزایی در جذب جوانان به مسجد خواهند داشت.
۵- به اعتقاد شما چگونه می توان در کانون های مساجد استان زمینه ایجاد «هر کانون یک کارگاه کوچک تولیدی» را فراهم کرد؟
این موضوع در دوره اوج گیری ویروس کرونا به اوج خود رسید و تجربه خوبی شد برای ادامه راه و ورود به فعالیت های تولید محور و اشتغال آفرینی در عرصه فعالیت های فرهنگی مساجد. برای مثال کارگاه های تولید ماسک که هم به حل مشکلات اجتماع در آن دوره کمک کرد و هم باعث رشد توانمندی های اقتصادی در میان اعضای کانون شد. یا فعالیت های تولید سرود و نماهنگ و از این قبیل که در سوالات قبل پیرامون اقتصاد فرهنگ عرض شد که هر کانون با توجه به پتانسیل موجود می تواند در موضوعی از موضوعات در این زمینه و جریان پیوند ایجاد کند.